Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Piloot.info

Ik ga op reis en neem mee..

Zo kun je permanent met vliegangst afrekenen!

/
/
/
618 Views

Mensen met vliegangst ervaren een grote angst om te vliegen. Zo ervaren mensen de angst niet alleen tijdens het vliegen, maar vaak reeds ruim vooraf. Bijvoorbeeld bij het plannen of het vastleggen van een reis, het pakken van de koffers, op weg naar de luchthaven, enzovoort.

Vliegangst kan op het enige probleem zijn, maar het komt ook voor dat het een onderdeel is van een groter angstprobleem zoals claustrofobie, agorafobie of hoogtevrees. Vaak hoor je dat mensen ook bang zijn om de controle uit handen te geven.

Vliegangst komt na ‘spreken in het openbaar’ op de tweede plaats in het rijtje van veel voorkomende angsten. 33% van de volwassen mensen in Nederland heeft last van vliegangst, in meer of mindere maten, maar ze hebben er last van. Niemand wordt ermee geboren, maar het kan wel iedereen overkomen. Bekend persoon met vliegangst is bijvoorbeeld Dennis Bergkamp, een van de bekendste voetballer van Nederland. Dennis Bergkamp vloog voor geen goud en heeft zelfs belangrijke wedstrijden of toernooien afgezegd.

Vliegangst is een fobie ofwel een angst. Net als bij elke fobie is ook vliegen makkelijk te vermijden. Mensen zeggen liever dat ze zelf wel even rijden naar een ander land of ze nemen liever een bus of een trein, waarbij ze met de bus bijvoorbeeld 24 uur alleen maar zitten en in Zuid-Europa pas weer uitstappen.

Pas als je het in gezelschap met vrienden of familie hebt over vliegangst dan hoor je eigenlijk pas hoeveel mensen daar last van hebben, hoewel ze er naar buiten toe wat lacherig over doen. Ik zelf had dat ook.

Vliegangst komt dan ook voor in verschillende vormen. Er zijn mensen met vliegangst die wel nog vliegen maar wel spanning ondervinden tijdens de vlucht. Daarnaast is er een groep mensen die vliegen enkel als absolute noodzaak zien, bijvoorbeeld als ze op vakantie willen naar Indonesië. Tenslotte zijn er mensen met vliegangst die het vliegen totaal vermijden. Ze gaan liever met de bus naar Spanje, dan dat ze voor hetzelfde geld met het vliegtuig in Zuid-Afrika zouden kunnen zitten.

Wanneer u om wat voor reden dan ook niet durft te vliegen, dan heeft u vliegangst.
Alleen al bij het denken aan vliegen voelt u spanning, u krijgt zweethanden of u wordt angstig. Gaat u toch vliegen, dan is de kans groot dat u de dag daarvoor nauwelijks kunt slapen of al de nodige spanning voelt.

De lichamelijke reacties zijn soms redelijk heftig. Je lichaam is niet in staat de spanningen en nare gevoelens af te voeren. Sommige mensen zijn letterlijk verstijfd van angst. Een bonkend hart of hyperventilatie is een veel voorkomende reactie. Aan een vliegreis van twee uur lijkt maar geen einde te komen, je krijgt geen hap door je keel of een slok water voelt alsof je stikt.

Vliegangst is een bekend en erkend maatschappelijk verschijnsel. Tijdens familiedagen, feestjes of op het werk hoor je steeds meer mensen zeggen dat vliegen niet hun grootste hobby is, of dat ze voor geen goud gaan vliegen. Opvallend is echter dat nogal wat mensen zich bij deze angst neerleggen….. Met behulp van deze website probeer ik u meer uitleg te geven over het fenomeen vliegfobie ofwel vliegangst. U zult een stuk makkelijker het vliegtuig instappen, althans dat is mijn doel.

Aan vliegangst liggen meer angsten ten grondslag. Vaak is het een gevolg van claustrofobie (angst voor afgesloten ruimten), hoogtevrees of controledrang. Opvallend is echter dat nogal wat mensen zich bij deze angst neerleggen.

Hoe ontstaat vliegangst of vliegfobie?

Sommige reizigers met vliegangst hebben al eens gevlogen en het zijn mogelijk de vervelende ervaringen tijdens deze vluchten die vliegen als onplezierig hebben gegeven. Voorbeelden van deze onaangename ervaringen zijn turbulentie, onbekende geluiden van een vliegtuig of de diepte die onder je gaapt als het vliegtuig draait.

Voor veel mensen met vliegangst staat vliegen gelijk aan angst of gevaar: ze denken te veel aan de gevaren. Wat ook vaak speelt is dat de passagier zelf geen controle over het vliegtuig heeft, dus de controle uit handen heeft moeten geven. Sommige mensen hebben dit al in de auto, waarbij ze verstijft naast de bestuurder zitten, terwijl deze rustig over de snelweg rijd.

Maar aan vliegangst liggen meer angsten ten grondslag. Vaak is het een gevolg van claustrofobie (angst voor afgesloten ruimten), hoogtevrees of controledrang. Opvallend is echter dat nogal wat mensen zich bij deze angst neerleggen, wat natuurlijk zonde is als je wat van de wereld wilt zien.

Vliegangst is eigenlijk een samenspel van meerdere fobieën: angst voor donker, angst voor controleverlies, hoogten, water, geen vertrouwen in techniek en kunde van de vliegers en cabinepersoneel, engtevrees, sociale angst, enzovoorts.

Bang om op te stijgen, neer te storten, om turbulentie te voelen: vliegangst belemmert behoorlijk wat mensen om met het vliegtuig op vakantie te gaan. Er zijn mensen die al beginnen te zweten bij de gedachte alleen al. Wat is vliegangst precies, maar vooral: hoe kom je ervan af?

De meeste mensen gaan de confrontatie niet aan en zorgen dat ze op een andere manier reizen. Altijd op autovakantie is dan het gevolg.

Verschillende vormen van vliegangst of vliegfobie

Vliegangst is per persoon verschillend. De een is bang voor ongelukken, de ander om opgesloten te zitten, en weer een ander durft niet te vliegen wegens hoogtevrees. Vaak hoor je ook mensen welke bang zijn om de controle uit handen te geven.
U heeft weinig of geen vertrouwen in het vliegtuig en u voelt zich machteloos omdat het vliegtuig in handen is van iemand anders dan uzelf. Mocht er sprake zijn van een noodsituatie dan bent u overgeleverd aan de personen welke het vliegtuig besturen, u kunt zelf niet ingrijpen bij een eventuele noodsituatie.

Logische argumenten hebben geen beduidend effect. Zou u zelf mogen of kunnen vliegen dan zou uw angst terstond verdwijnen…… Eigenlijk wel vreemd, want u kunt helemaal het vliegtuig niet besturen.

U heeft al op alle mogelijke manieren op uzelf ingepraat, en uw omgeving heeft waarschijnlijk ook al de nodige tips gegeven of gezegd dat het allemaal wel meevalt en eigenlijk heel saai is. De beelden in uw gedachten echter, zorgen voor heftige weerstand van uzelf. Logisch redeneren of ‘simpel’ erover nadenken, heeft geen zin.

Angst om opgesloten te zitten

Voor u slaat de angst pas echt toe zodra de deur van het toestel zich sluit. U kunt niet meer terug en voelt zich opgesloten. Deze meest voorkomende vliegangst is daarom een vorm van claustrofobie. Logisch redeneren heeft niet of nauwelijks effect. U ervaart heftige lichamelijke reacties en het enige wat u kunt denken is ‘Ik wil er uit!’.

In uw geval is er sprake van beeldvernauwing waardoor u de realiteit om u heen niet meer waar kunt nemen.

Vliegangst met hoogtevrees

U durft niet uit het vliegtuigraampje naar beneden te kijken. Er spelen zich doemscenario’s af in uw geest van vallen of neerstorten, en u kunt daar niet of nauwelijks invloed op uitoefenen.
Heeft u dezelfde angstgevoelens op de galerij van een flatgebouw, of in identieke situaties? Dan is uw vliegangst gekoppeld aan hoogtevrees. Dit had ik zelf heel erg.

Oorzaken vliegangst

In alle gevallen spelen zich ‘automatisch’ doemscenario’s af in uw geest, waardoor uw bewustzijn zich vernauwt en uw lichaam niet in staat is de spanning af te voeren.

Leren omgaan met vliegangst

Ik wilde met andere mensen praten over de vliegangst en heb me gemengd in een grote vriendengroep en mijn angst uitgelegd. Mijn vrienden waren allemaal niet bang om te vliegen en konden mij dan ook zo beargumenteren waarom vliegen veilig is, dat het allemaal niks voorstelt en dat ik me aanstel. Als ik dan aangaf wat voor gevoel ik kreeg, begrepen ze dat niet en vonden het maar raar.

Daarnaast heb ik ook gesproken met mensen welke wel vliegangst hebben. Zo kon ik met hun praten over hoeveel geld men wel niet moest bieden om mij of hun over te halen. Dat waren altijd gesprekken, waarbij het zweet in mijn handen kwam te staan. Maar het was ook lachen. Elkaar een beetje uitlachen, want de een heeft het erger als de ander. En als je met mensen praat welke hetzelfde hebben als jij, dan voel je jezelf al snel prettig en kan je makkelijk over praten. Een dolletje hier en daar passeert de revue.

Mijn eigen ervaring……. 

Vliegangst, het is iets waar je niet graag met anderen over praat. Toch hebben veel mensen in meer of mindere mate last van vliegangst, ofwel vliegfobie. Waaronder ikzelf…. althans, ik had het. 

Zelf zat ik ook niet op de eerste rij om over vliegangst te praten, maar als je met het fenomeen vliegen wordt geconfronteerd zit er niets anders op dan te vertellen dat je vliegangst hebt. Waarom zou ik mij er eigenlijk voor schamen. En nu internet allerlei mogelijkheden biedt, maak ik van de gelegenheid gebruik om over mijn vliegangst te schrijven. Misschien geef ik u met deze site net dat duwtje in de rug om zelf uw ervaring(en) te delen met anderen..

Het was ondertussen een tijd geleden dat ikzelf had gevlogen, de reis naar de Canarische Eilanden. Ik was met mijn ouders mee op vakantie en was toen al oud genoeg om te beseffen dat vliegen ‘eng’ was. Ik merkte dat ik vliegangst had.

Van de vliegreis weet ik eigenlijk weinig meer, aangezien ik in een roest heb gevlogen…. maar eenmaal ’s avonds aan dat eettafeltje in dat leuke restaurant….. de spanning kwam eruit en de overwonnen angst uitte zich. Ook de terugreis was geen pretje, maar nogmaals ik was jong en beleefde de reis in een roes.

Een jaar later hoorde ik dat met hetzelfde vliegtuig als waar wij mee hebben gevlogen, is verongelukt boven Farao in Portugal. ook wij zijn hierover heen gevlogen. Ik weet zeker dat mijn vliegangst hier nog erger door is geworden en sindsdien zei ik; IK VLIEG NOOIT MEER!

Totdat ik mijn vriendin ontmoette en deze graag verre reizen wilde maken. Nogmaals, ook tegen haar heb ik gezegd dat ik voor geen goud zou gaan vliegen. De eerste jaren zijn wij dan ook met de auto ‘lekker’ makkelijk naar Frankrijk en Italië gereden.

Maar ja, op een gegeven moment komt dan toch het moment…. mijn vriendin wilde percee met het vliegtuig naar een ver land. Onze keuze is gevallen op Egypte, maar geloof mij, boeken gaat makkelijk, maar het ernaar toe leven niet….

Elke maand tel je af, van oh jee, nog maar zo lang of al zo snel moet ik eraan geloven. Door veel informatie te lezen over vliegangst heb ik enigszins de reis kunnen voorbereiden. Ik merkte dat ik niet de enige was, dat er veel informatie over vliegangst was en dat je het best in de arm kon houden.

Ik ben zelfs nog bij de dokter geweest voor eventuele slaappillen. De dokter gaf aan dat dit wel handig was, maar dat je het beter niet kon gebruiken.

Eenmaal op het vliegveld mocht ik bij het inchecken aangeven waar ik wilde zitten. Nou, dat is wel mooi, want ik wil graag wat beenruimte. De beste man achter de balie zei dat hij dit zou regelen en wij konden ondertussen taxfree gaan shoppen, eenmaal achter de douane.

Maar dan is het toch zover, we moesten het vliegtuig in. Bij binnenkomst stonden de lieftallige personeelsleden de passagiers te ontvangen. Een van de stewardessen heb ik ‘in vertrouwen’ genomen en gezegd dat ik last heb van vliegangst. De stewardess gaf aan dat het verstandig was dat ik dit heb mede gedeeld, zodat ze een extra oogje in het zeil kon houden. Wij werden inderdaad ergens heen gebracht waar ik de nodige beenruimte had, namelijk naast de nooduitgang!!!

De stewardess melde dat wij een behoorlijke verantwoordelijkheid kregen, want als er wat zou gebeuren, moesten wij wel kalm kunnen blijven. Maar de stewardess gaf mij zoveel rust dat ik er van overtuigd was dat ik dit aankon.

De vlucht is rustig verlopen en we zijn veilig in Egypte aangekomen. Grappig detail, op het vliegveld in Sharm El Sheik staat een door midden gevallen vliegtuig, hahaha goed voor je zelf vertrouwen.

Maar hoe heb ik mijn vliegangst dan overwonnen? Ik had alle informatie welke ik kon vinden meegenomen in mijn handbagage. Ik heb op elk moment dat ik last had van mijn angst, deze informatie erbij gepakt en ben dit telkens opnieuw gaan lezen. Daarnaast had ik een MP3 speler mee, waarop goede muziek stond, wat enigszins lekker is om te luisteren tijdens de reis. Geloof me, op de heenreis kreeg ik geen hap of slok drinken door mijn keel. Ik was echt als de dood, maar telkens als ik de informatie opnieuw had gelezen, kon ik er weer een half uur tegen aan…..

De terugreis ging al beter doordat ik ook tijdens de vakantie telkens alle informatie weer opnieuw heb gelezen. Tenslotte begin je al gelijk met aftellen, waarneer je weer moet vliegen.

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text